2015. január 11., vasárnap

„Virágokat és gyümölcsöket szóró misztikus vulkán” – 130 éve született Lesznai Anna



Zempléni Lesznai Anna (eredeti nevén: Moscovitz Amália) költő, író, grafikus, iparművész születésének 130. évfordulójáról kiállítással emlékezik meg a Somogyi-könyvtár. A sokoldalú alkotóművész festőien szép vidéken, a Zemplén megyei Alsókörtvélyesen született 1885. január 3-án. Művésznevét a szomszéd falu, Leszna után vette föl.

Körtvélyesen töltött gyermekkorának élményvilága egész életében elkísérte, apja birtokán a parasztasszonyoktól tanulta meg a népi hímzést. Iparművészeti tanulmányokat folytatott Budapesten Bihari Sándornál. Ezt a Mintarajziskola követte Ferenczy Károly keze alatt. Lucien Simon híres párizsi magániskolájában is megfordult, majd a Kunstgewerbeschule növendéke volt Berlinben és Bécsben. 

Első versei a Nyugatban láttak napvilágot, majd az Auróra, a Szép Szó, a Huszadik Század is 
közölte írásait. „Fő motívumai a kert, a föld, a fa, a virág, a „százkeblű lét” ősi egységét idézik” – 
olvasható a kiállítás ismertetőjében.

1939 nyarán, meghívást kap az Ohio állambeli Sandusky magániskolájába egy hathetes nyári művészeti kurzus megtartására, emellett öt nyilvános előadást is tartott a magyar népművészetről. A 
pár hetes kiutazásból végleges emigrálás lett.

Később New Yorkba költözött, ahol főleg művészeti jellegű oktatással foglalkozott. Bostonban, Cambridge-ben, majd a Boston melletti Wellesley College-ban, valamint a New York-i Laurence Street School művészeti műhelyében tartott előadás-sorozatot a kompozíció és tervezés művészetéről.1945 után terápiás célzattal idegbetegeket is tanított, magániskoláját 1962-ig tartotta fenn.

Élete utolsó éveiben kétszer is hazalátogatott. Itthon jelent meg nagy regénye, a Kezdetben volt a 
kert. Maga rendezi sajtó alá összegyűjtött verseinek kötetét is.

1966. október 2-án halt meg New Yorkban. Végakarata szerint hamvait hazahozták, a Kerepesi
temetőben helyezték végső nyugalomra.

Meséinek képei, könyvborítói, illusztrációi, textíliái, amelyekben a magyar népművészet dekoratív elemeit, gazdag színvilágát, derűs koloritját is alkalmazta, a magyar szecesszió jeles képviselőjévé avatták. Képzőművészeti alkotásaiból műveket őriz a Magyar Nemzeti Galéria, a pécsi Janus Pannonius Múzeum és a Hatvany Lajos Múzeum Hatvanban.

A kiállítás anyagában Lesznai Anna munkásságát reprezentáló kötetek láthatók, köztük a Kezdetben volt a kert, Idődíszítés – mesék és rajzok, A kis pillangó utazása Lesznán és a szomszédos Tündérországban című könyvek.

A tárlat különösen értékes darabjai a Nyugat gondozásában megjelent Hazajáró versek, az Édenkert (Kner Izidor kiadása), valamint Ady Endre A magunk szerelme és a Ki látott engem? című kötetek első kiadásai – utóbbiak címlapterveit Lesznai Anna készítette. A művésznőt Balázs Béla naplófeljegyzéseiben „virágokat és gyümölcsöket szóró misztikus vulkánnak” nevezte.

A képek 2015.február 5-ig tekinthetők meg.

Széles L. Gábor
2015.01.11


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése